Belgia, 28.5.-2.6.2012

Toukokuun lopulla suuntasi pieni porukka Belgiaan Pyramid-hankkeen avustuksella tutustumaan paikalliseen työpajatoimintaan. Mukana oli Tero Perälä EP:n Pajoilta Urille –hankkeesta, Yrjö Uurtimo Jobi –hankkeesta sekä Seija Sampo Kaks´kättä Työpajalta. Matkan tavoitteena oli oppia puolin ja toisin työpajatoiminnasta, niiden liiketoimintamalleista ja oppilaitosyhteistyöstä. Työpajoista löytyikin paljon niin yhtäläisyyksiä kuin myös eroavaisuuksia. Matkalla vierailtiin ensimmäisenä lyhyesti Europarlamentissa tapaamassa Liisa Jaakonsaaren avustajaa Niklas Hällbergia sosiaalisen talouden lähitulevaisuuden näkymistä

Seuraavana kohteena oli Turnhout niminen kaupunki itäisessä Belgiassa, jossa tutustuttiin WEB nimiseen työpajaan. WEB:n toimialat olivat hyvin samanlaisia kuin Suomessakin isommissa työpajoissa, oli kierrätystä, puutöitä, atk-puolta, kotiavustus palveluita. Hienoin yksittäinen löytö olivat kyseisellä pajalla suunnitellut design-huonekalut, joita valmistettiin kierrätyshuonekaluista joita ei enää kannattanut myydä eteenpäin. Näitä tuotteita myytiin kierrätysmyymälöissä ympäri Belgiaa.

 

myymala.jpg
Kierrätysmyymälä Oostenden keskustassa

Turnhoutista siirryimme läntiseen osaan maata, Oostenden rannikkokaupunkiin jossa toimi Social Economie Oostende niminen työpaja. Toiminnat olivat samantyyppisiä kuin ensimmäisessäkin pajassa, mutta hieman isommassa mittakaavassa. Paja oli esimerkiksi myynyt osia toiminnastaan vapaille markkinoille niiden kasvaessa liian isoksi, työntekijät menivät luonnollisesti mukana uudelle yrittäjälle.

 laiva.jpg
Nele, Oostenden työpajalla 1700-luvun piirrustusten mukaan tehty laiva.

Työpajoissa mielenkiintoisin ero suomalaisiin oli etenkin myymälöiden ammattimaisuus, kierrätysmyymälät olivat kaupunkien keskustoissa joissa kaikissa oli samanlaiset graafiset ilmeet. Suomessahan kaikki myymälät ovat hyvin erinäköisiä ja yleensä sijoitettu jonnekin syrjemmälle. Työtoiminnot olivat hyvin samanlaisia: Puutöitä, kierrätystoimintaa yms., mitä suomestakin löytyy. Kierrätysmateriaalia hyödynnettiin kuitenkin myös omien design-tuotteiden valmistukseen, jota Suomessa vähemmän näkee.

Kokonaisuudessaan matka Belgiaan oli erittäin mielenkiintoinen ja antoisa. Suomessa tunnuttiin olevan edellä oppilaitosyhteistyössä kun taas Belgia oli edellä toiminnan liiketoimintapuolella. Molemmat siis varmasti oppivat toisiltaan matkan aikana, ja tulevaisuudessa toivottavasti myös vastavierailun myötä yhteistyö tiivistyy!

tuolit.jpg
Omat design-tuolit valmistusvaiheessa Turnhoutin työpajalla.